MIJN WERKWIJZE

Voor ik begin te schilderen, gaan we in gesprek. Dat kan aan tafel of online. Aan de hand van foto’s en de verhalen die je vertelt, ga ik aan de slag.

Als basis voor het portret kies ik een foto uit die het best past bij de omschrijving van het karakter van de persoon die je moet missen. 

Standaard werk ik op een linnen doek met olieverf. Reken op een drietal weken tussen het gesprek en het afgewerkte portret, ik laat een portret graag af en toe ‘rusten’.


Ik laat me leiden door de beelden en verhalen, maar ook door het doek en de verf. Het schilderen is een proces waarvan ik niet op voorhand weet hoe het eindproduct er uit zal zien.

Zo ook met symboliek. Vanuit jouw verhalen en herinneringen ga ik – tijdens het schilderen – op zoek naar manieren om symbolen te verwerken. 

Maar bovenal schilder ik met veel liefde, zodat ook jullie liefde blijvend voelbaar is in het koesterportret. 

Veerle luistert en schrijft

VEELGESTELDE VRAGEN

Je neemt contact met me op omdat je interesse hebt en we spreken af om een moment te (video)bellen.

Jij zoekt vijf tot tien foto’s bij elkaar die tonen wie en hoe de persoon die je moet missen, was. Foto’s die heel typerend zijn en waar je misschien al meteen een verhaal aan kan koppelen. 

Het is goed om al eens na te denken waar het portret een plaatse zal krijgen en welke afmetingen daar zouden passen.

Tijdens het gesprek vertel je wat je verwachtingen zijn en bekijken we of ik die kan inlossen. Eens dat voor ons beiden een ‘ja’ is, toon jij de foto’s en vertel je over de persoon die je moet missen. Dat gesprek duurt ongeveer een uur.

Na het gesprek ga ik aan de slag.
We spreken op voorhand af of je tussentijds op de hoogte wil blijven, of je enkel het eindproduct wil zien. Tussendoor kan je kleine wijzigingen of voorkeuren doorgeven. Maar je kan er ook voor kiezen in alle vertrouwen te wachten op het afgewerkte schilderij.

Wanneer het werk klaar is, spreken we af op welk moment je het portret kan komen afhalen, of wanneer ik het kom leveren (binnen een straal van 30 km).

Tussen het gesprek en het ophalen van het werk, zit ongeveer drie weken. Indien het druk is en we moeilijk een moment vinden voor het gesprek, kan er iets meer tijd tussen zitten. Op vraag kan het soms ook sneller (bijvoorbeeld voor een uitvaart). Drie weken geeft me de ruimte om het werk af en toe “te laten rusten”.

Aangezien ik ongeveer 4 halve dagen werk aan een portret (en daarnaast halftijds vast werk) heb ik minstens één werkweek nodig om het schilderij af te werken.

Ik schilder sowieso met uitvergrote kleuren. Een zeer realistische en glad werk zal ik niet kunnen afleveren. Spreekt mijn stijl je niet aan? Dan kan je beter op zoek naar een andere kunstenaar. Ik kijk graag mee in mijn netwerk wie beter aansluit bij jouw stijl.

We kunnen het in ons gesprek wel hebben over kleuren die ik best meer of minder inzet. Want soms is een bepaalde kleur heel belangrijk voor de persoon die jij mist.

Vanuit jouw verhalen en herinneringen krijg ik een idee. Er kunnen dus zeker andere elementen in het schilderij opgenomen worden naast het eigenlijke portret. Ik destilleer dit uit ons gesprek, maar je kan ook zelf aangeven welk element belangrijk is: een bepaalde achtergrond, een bloem of symbool dat staat voor de overledene.

Ik werk met een richtprijs voor de opdracht en heb geen lijsten met prijzen voor formaten. Het gaat hier over meer dan enkel een doek beschilderen. Daarenboven is een portret op een doek van 30 x 40cm soms moeilijker dan een portret op een doek van 50 x 60 cm.

We kijken samen naar wat het best past op de plek die je in gedachten hebt. Soms komt een afwijkende afmeting in me op tijdens het proces. We bespreken samen of dit fijn lijkt of niet. Zo kunnen 2 doekjes van 20 x 30 cm een mooi geheel vormen of is een langwerpig doek van 30 x 60 een betere keuze.

Voor meerdere portretten op één doek zal de prijs aangepast worden.

De richtprijs ligt op 897 euro. Daarvoor werk ik voor jou op een linnen doek met olieverf, vanuit ons gesprek en de foto’s. Je krijgt een portret om te koesteren voor het leven.

Heb je echt geen goed gevoel bij het eindresultaat, dan zoeken we samen naar een manier om dit op te lossen. Jij betaalt een beperkt bedrag dat in verhouding is met de tijd die ik in het werk stak (het gesprek, het denkwerk, eerste acties). Ik hoop dat je in alle stappen eerlijk bent over je gevoel, zodat we het proces ook vroeger kunnen afronden.